Kotilaboratorio ja harrastukset

Laskimet

Laskimet


Numerot ovat minulle erittäin rakkaita. Niiden pyörittäminen on mukavan haastavaa touhua. Se on johtanut siihen että minulle on kertynyt mukavasti laskimia niin satunnaiseen kuin myös vaativampaan käyttöön. Kokoelmani:

  • Casio fx-85ES PLUS
  • Texas Instruments TI-84 Plus
  • Texas Instruments TI-92
  • Texas Instruments TI-nspire CX CAS

Kotikone

Laskimet


Nörtti tarvitsee kotikoneen päivittäiseen käyttöön. Kannettavista suosin Lenovon T-sarjaa. Ne kestää käytössä taatusti pitempään kuin normaalit markettikoneet. Hintaa niissä on enemmän, mutta käytettynä niitä saa edullisestikin. Koska kannettavalle ei ole niin tarvetta niin olen siirtynyt pöytäkoneeseen. Kotikoneeni sisuksista löytyy:

  • AMD Ryzen 5 5600
  • GeForce RTX 3090
  • Muistia 32 Gt
  • Kiintolevy 2 TB

Serveri

Laskimet
Laskimet


Vaativampaa laskentaa varten rakensin pannuhuoneeseen atk-keskuksen. Sieltä paikkansa löysi kryptojen louhintalaitteistot (jotka ovat nyt odottamassa kryptotalven loppumista) ja Dellin R630 serveri. Serverissä on:

  • 2x CPU E5-2680 v3 @ 2.50GHz
  • Muistia 156 GB
  • Kovalevy 2,7 Tt

Kotilaboratorion käyttökohteet

Lohkoketju analyysi

Laskimet


Yamkin opinnäytetyössäni analysoin miten hyvin tekninen analyysi toimii kryptovaluutoissa. Tutkimuksen lopputulos oli että jopa yksinkertaisimmilla analyyseillä häviää vähemmän kuin mitä summassa sijoittamalla. Aika oli äärimmäisen huono kryptovaluutoissa, joten tulos olisi varmasti ollut aivan eri jos aika olisi ollut parempi. Tutkimusta aiheen parissa en ole lopettanut, mutta hieman tauolla jatko on ollut. Kunhan kesäloma koittaa otan tarkasteluun Zenbotin ja alan kehittämään sen pohjalta automaattista kryptotraderia joka hyödyntää useampi erilaisia strategioita samaan aikaan.

Toinen osa-alue johon mielellään syventyisin kryptovaluutoissa on eri lompakoiden analysointi. Kryptovaluutoissa parasta on se että jokainen siirto tallentuu ja niitä voi analysoida jälkeenpäin. Siitä seuraa että teoriassa olisi mahdollista löytää kryptovaluuttasijoittajia jotka tekevät sijoittamista voitollisesti. Teoriassa kopioimalla heidän sijoitukset, pääsisi lähes samoihin tuottoihin. Käytännössä en ole varma miten kova homma sellaisia on löytää, mutta sehän on tutkimisen paras puoli: ei ole varmuutta mitä löytää vai löytääkö mitään.

Tekoäly

Laskimet


Tekoäly on kiinnostanut minua suuresti siitä asti kun chatGPT tuli. Minulla on ollut pitkään maksullinen versio siitä, jo sen takia että pääsen käyttämään uusinta mallia, lisäksi minulla tulee käyttöä ajoittain niin paljon ettei kuukausimaksu siinä mielessä paljoa ole. Tekoälyä käytän niin työssä kuin vapaa-ajalla. Esimerkiksi nämä sivut ovat hyvin pitkälti tekoälyllä tehty. Tekstisisältö on omaa, mutta html ja css suureksi osaksi tekoälyllä tehty. Nyt kun myös kuvia saa helposti tehtyä tekoälyllä niin niiden suhteen pyysin sopivia kuvituskuvia jotka sitten replikoin. En kaikkia, mutta ne missä itse esiinnyn. Graafinen puoli ei ole minun erikoisalaani, joten on parempi että tekoäly sommittelee kuvat ja minä vain poseeraan kameralle niin miten se on asetelmat sommitellut.

Uskon vahvasti että tekoäly tulee olemaan tulevaisuudessa tärkeässä roolissa kaikessa mahdollisessa. Mielestäni tekoäly on nykyajan tuli: se on erittäin hyvä renki, mutta todella huono isäntä. Sillä tarkoitan sitä että jos sitä ei osaa käyttää tai oma osaaminen on heikkoa, niin tekoälyllä ei pääse hyvään tulokseen. Todennäköisesti siitä on silloin enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi pyrin kehittämään omaa osaamistani kaikessa missä tekoälyä hyödynnän ja lisäksi kehittämään tekoälyn käyttötaitojani.

Kvanttitietokoneet

Laskimet


Kun IBM tarjosi kaikille mahdollisuuden käyttää heidän kvanttitietokonetta, oli se minulle samanlainen joulu kuin silloin kun Unity, Unreal ja CryEngine avautui normaali ihmisten käyttöön. Olen erittäin kiinnostunut kvanttitietokoneista ja niiden tulevaisuudesta. Toistaiseksi en ole tätä alaa opiskellut Jyväskylän yliopiston tarjoamaa kurssia enempää, mutta taatusti tulen syventymään aiheeseen enemmän kunhan kerkeän.

Itsensä haastaminen

Laskimet


Jotkut tykkäävät tehdä sudokuja, toiset ristisanoja. Minä tykkään haastaa itseäni älykkyystesteillä. Erityisesti I.Q. Tests for the High Range-sivuston listaamat testit ovat mieleeni. Verbaalisista testeistä en niinkään nauti, sillä ne on yleensä englanniksi joka ei ole äidinkieleni. Onneksi numerot, kuviot ja logiikka toimii kielellä kuin kielellä. Testit ovat paljastaneet minulle että numerot, kuviot ja logiikka ovat hyviä ystäviäni ja tulen niiden kanssa mainiosti toimeen.

Jos vertaisin itseäni rallitalliin niin moottori olisi huipputehokas, mutta ei rallia pelkällä moottorilla voiteta. Tehokas moottori kuitenkin auttaa erittäin paljon, jos jokin muu osa-alue ei niin täydellinen olekaan. Tallit eivät kuitenkaan pelkällä moottorilla kisaa vaan nekin pyrkivät tekemään muistakin osista niin hyvät kuin mahdollista. Samoin on tilanne minunkin kohdalla. Pelkästään hyvällä päällä ei pääse pitkälle, mutta se auttaa paljon kun kehittää muita osia opiskelemalla. Itseni kehittäminen opiskelemalla on yksi harrastuksistani.

Yhdistykset joissa olen jäsenenä