Tietoja Minusta – Kristian Ratia

Työ

Kristian työskentelee tietokoneella


Urani kannalta tärkeimpiä töitäni on:

  • Vajaa 2 vuotta Android koodarina Weelassa. Weela oli startup jonka tuotteena oli kännykällä toimiva kuntolaite, joka toimi sähkömoottorilla. Kevyt laite, joka kuitenkin antoi vastusta sataan kiloon asti. Työssäni kehitin itsenäisesti yhdessä toisen ohjelmoijan kanssa kännykkäsovelluksen toiminnallisuutta.
  • 4 vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana. Tärkeimmät tehtäväni:

    Raspberry joka kuvasi talvista maata tunnistaen jään, lumen ja kuivan maan

    Drone joka kuvantunnistuksen avulla löysi laskeutumispaikan ja osasi automaattisesti laskeutua tarkasti sille. Drone nousi, teki ennalta määritellyn lentokierroksen, lensi takaisin ja laskeutui alustalle.

    Parvilento, jossa tietokone ohjasi kolmea dronea pitäen turvavälit ja lentäen neliömäisessä parvessa.

    Selvitys jossa selvitin tarpeisiimme soveltuvaa metaversealustaa

    Olin mukana tekemässä läpimennyttä hankehakemusta, jossa yhteistyökumppanien kanssa tutkikaan lohkoketjujen mahdollisuuksia. Lisäksi olen ollut tekemässä hanketta vajaan vuoden ajan noin 20% työpanoksella.

  • Vajaa vuosi tietojenkäsittelyn lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa. Kursseina Blockchain technologies, projektikursseja, opinnäytetöiden ohjausta, ohjelmoinnin perusteet, relaatiotietokannat ja ohjelmistotekniikka.

Tutkimus
ja
saavutukset

Kristian esittelee tutkimustuloksiaan


  • Analyzing movie trends in games based on public data
  • Making a game will take time from a couple of months to a couple of years. The Time needed depends on how large and polished the game will be. Big game companies can use hundreds of millions dollars to make a game while small indie game companies use only a couple of thousands of dollars. There is a huge difference between game budgets, but every company has the same problem: predicting if the game will sell. Big companies will use their resources for the market research. Making the research will take time and cost money. The movie industry is another big industry that uses a lot of money for making an entertainment product and also uses a lot of money to research which movies could succeed. Big movie studios begin marketing new movies as soon as possible. It is possible to know what kinds of movies are coming next year. This thesis studies whether there are any correlation between movies and games. It is done by comparing movie tags to games tags. Tags are downloaded from IMDb and Steam which are public databases. This thesis study only does the amount of tags correlate together. It does not study whether the income of movies and games correlate together. This thesis proves that there is a correlation between the amount of movie and game tags. An average correlation is strong enough so that predicting incoming games from incoming movies is possible.
  • Technical analysis in cryptocurrency trading
  • This thesis research how technical analysis performs on cryptocurrencies. Some basic methods were tested on multiple currencies in different categories. The tested currencies were not the most popular ones because there were too much data on the most popular currencies for the scope of this research. Basic methods were tested on some most used settings. Every technique was tested alone. After testing, methods were compared with each other, and also different currencies were compared.
  • Drone Swarm, The Finnish UAV Ecosystem Trial
  • Tutkimus jossa testattiin käytännössä parrot anafi dronejen parvilentoa. Ohjaaja ohjasi yhtä dronea ja kolme muuta dronea liikkui sen perusteella pitäen turvavälit toisiinsa. Jokainen drone lähetti jatkuvasti paikkatietoa serverille, joka dronejen sijaintien perusteella määräsi droneill

    Henkilökohtainen
    filosofia

    Kristian pohtii luonnossa


    Elämä on tutkimusmatka tuntemattomaan. Elämässä on usein suuntia mitä kohti on menossa ja mitä tavoittelee. Ei kuitenkaan ole mitään merkitystä saavuttaako alkuperäistä tavoitetta koskaan. Suunnat ja tavoitteet elää elämän mukana. Alkuperäisen suunnitelmani mukaan minusta piti tulla maanviljelijä, mutta kun nyt katson matkaani, niin minua ei haittaa yhtään vaikka minusta tulikin jotain muuta. Sama pätee muihinkin tavoitteisiin: on hyvä että on tavoitteita, mutta jos sitä ei heti saavuta niin ei haittaa. Voi joko yrittää myöhemmin uudelleen tai ottaa uuden tavoitteen. Tärkeintä on ettei jää harmittelemaan jos jotain ei heti saaavuta vaan jatkaa elämää. Kannattaa muistaa että vaikka Kolumbus jäi kauaksi tavoitteestaan eikä päässyt Intiaan, niin ei hän jäänyt historiaan epäonnistujana.

    Luonteeltani olen positiivisesti ajatteleva insinööri. En juurikaan harmittele asioita vaan mukaudun sen mukaan mitä on. Jos kesällä sataa vettä, niin sitten sataa, elämä jatkuu. Jos taasen aurinko paistaa niin sitten nautitaan siitä. Asioita joihin ei voi vaikuttaa on turha murehtia. Aikoinaan kun aloitin opiskeluni, kaverillani oli filosofia että hän itse tietää mitä hän on, joten muiden mielipiteillä ei ole merkitystä. Sitä olen noudattanut siitä asti ja se helpottaa huomattavasti elämää. En elä muita varten vaan itseäni varten. Se auttaa paljon esimerkiksi palautteen vastaanottamisessa. Koska tiedän itseni, niin ei palautteen vastaanottamisessa ole mitään vaikeaa. Palautteesta voin helposti tuumata että näin se on ja joko kehittää tekemistäni tai kiittää. Minun ei tarvitse erikseen puolustautua saati närkästyä palautteesta. Voin ohittaa sen vaiheen, siirtyen suoraan vaiheeseen missä pohditaan syitä palautteeseen.

    Harrastukset
    ja
    kiinnostukset

    Kristianin harrastukset



    Vapaa-aikaa ei ole koskaan liikaa. Erityisesti viime vuosina se on jäänyt välillä liiankin vähäiseksi opiskelu- ja työ-kiireiden johdosta. Onneksi työni on kuitenkin hyvin lähellä kiinnostukseni kohteita, joten ei haittaa vaikka työ. ja vapaa-aika on välillä sotkua josta ei tiedä kumpi on kumpaa. Mielenkiintoisessa työssä et tee ollenkaan töitä, vaan sinulle maksetaan harrastamisesta. Minulle on maksettu palkkaa vuodesta 2019, mutta työtä en ole montaakaan päivää tehnyt. Kun minulla on aikaa tykkään harrastaa seuraavia:

    • Chilien kasvatus
    • Lohkoketjujen analysointi, kryptovaaluuttojen osalta
    • Kodin parantaminen rakentamalla esimerkiksi automatisoinnin lisäämisellä
    • Pienien elektroniikkajuttujen rakentelu ja sähkölaitteiden korjaaminen (erityisesti tykkään sähkölaitteista joita voi kolvata ja koodata)
    • Opiskelu/oppiminen
    • Itsensä haastaminen/testaaminen tekemällä hankalahkoja älykkyystestejä

    Tulevaisuus

    Kristian työpajassa uuden teknologian parissa


    Tärkein elämäni tavoite on olla onnellinen ja toistaiseksi se on onnistunyt aika hyvin. Toissijaisena tavoitteena on tulla tunnustetuksi jonkin alan suurena asiantuntijana. Se mikä ala se sitten on, on toistaiseksi arvoitus. Voi olla että sitä alaa ei vielä ole keksittykään, mutta toistaiseksi luon itselleni pohjaa tullakseni seuraavien alojen asiantuntijaksi:

    • Tekoäly, käytän aktiivisesti niin työssä kuin vapaa-ajalla
    • Lohkoketjut, tutkin niitä niin työssä kuin vapaa-ajalla
    • Kvanttitietokoneet, valitettavasti eivät (toistaiseksi) liity työhöni, mutta vapaa-ajalla seuraan kehitystä ja koitan opiskella alaa